Over ons

Vooropleidingen

Mijn naam is Sander Oosterhof. Na de middelbare school heb ik de opleiding Assistent Meubelmaker gevolgd. Daarna heb ik nog de opleiding Allround meubelmaker afgerond. Naast de studie was ik al veel bezig met het tekenen in Autocad, Inventor en andere ontwerpsoftware en het programmeren in C#. Hierdoor heb ik ook besloten om een Haase cnc machine aan te schaffen. Na een tijdje merkte ik dat de aansturing van deze machine niet helemaal goed functioneerde. Ik heb toen ook de aansturing van de machine vernieuwd door “Ending Usbcnc”,  daarnaast zijn de drivers van de motoren vervangen.

Ontwerpend meubelmaker

Ik realiseerde me dat ik het leuker vond om met de computer meubels te ontwerpen en vervolgens te maken met de computergestuurde frees(cnc), dan alleen maar in de werkplaats te staan. Hierdoor besloot ik ook om direct door te gaan met de opleiding ontwerpend meubelmaker niveau 4 aan het Alfa-College in Groningen.

Omdat deze opleiding net was opgezet heeft de school kort daarna een Pratix SCM CNC Frees aangeschaft. Hiervoor heb ik een cursus gevolgd.

Het nadeel van de machine was dat het met de huidige software alleen mogelijk was om 2d te frezen. Zelf heb ik al wat ervaring met Vectric Aspire. Met dit Cam programma was het ook mogelijkheid om 3D te frezen. Het probleem alleen was dat het programma geen juiste post processor had voor de scm pratix. Ik ben toen gaan uitzoeken hoe ik zo’n postprocessor moest programmeren en na een aantal weken kon ik met Vectric Aspire 3D frezen op de scm machine van school. Later heb ik nog hulpsoftware gemaakt, zodat andere leerlingen en leraren  gemakkelijk ook Vectric  Aspire konden gebruiken bij de cnc machine. Ook was het nu mogelijk om de boorunit te gebruiken van deze machine. Vectric Aspire ondersteunt standaard geen aparte boorunits.

Ontwerpstage Opmaat3D

In het laatste jaar van de opleiding heb ik stage gelopen bij opmaat3D. Dit bedrijf maakt en ontwerpt meubels en interieur met de cnc freesmachine. Ik heb hier ook mijn eindwerkstuk ontworpen en gemaakt. Het eindwerkstuk was een openwerktafel. Deze openwerktafel moest volledig zonder schroeven en lijm in en uit elkaar kunnen worden gehaald. Een andere belangrijke voorwaarde was dat er privacy gecreëerd moest kunnen worden voor de gebruikers en dat het tafelblad in hoogte verstelbaar moest zijn.

Op dit moment ben ik bezig met het opstarten van mijn bedrijf. Het idee is dat ik ambachtelijke meubels wil gaan maken met de moderne productiemiddelen, zoals een computer gestuurde frees. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om een uniek en persoonlijk meubel te maken tegen een betaalbare prijs.